Urgente stomatologice
Urgentele dentare pe perioada pandemiei de
Coronavirus (Covid 19)
Tinand seama de situatia actuala si de impactul asupra societatii pe care il are aceasta pandemie de Coronavirus, toata activitatea medicala este reorganizata, inclusiv aceea din cadrul cabinetelor medicale stomatologice de stat si private.
Astfel pe langa masuri suplimentare de igiena, dezinfectie si protectie, activitatea cabinetelor stomatologice s-a restrans doar la efectuarea urgentelor stomatologice.
Pentru a intelege mai bine ce inseamna urgenta stomatologica, in contextul actual de pandemie cu Coronavirus (SARS–CoV–2), vom detalia mai jos o lista cu principalele urgente stomatologice si ce inseamna acestea:
- Hemoragia postextractionala – daca in urma extractiei dentare apare o sangerare la cateva ore sau zile, care nu poate fi oprita prin metodele uzuale de tamponare si compresie, aceasta reprezinta o urgenta stomatologica si este nevoie sa ne adresam unei unitati de primiri urgente dentare.
- Pulpita acuta – un dinte care are o carie profunda sau o obturatie veche si prezinta durere, mergand de la o simpla jena pana la durere violenta insuportabila, are simptome de pulpita acuta. Durerea este exacerbata de diferiti stimuli; rece, dulce, masticatie si poate fi calmata temporar sau nu de analgezice si antiinflamatoare. De asemenea, durerea poate iradia spre dintii vecini, maxilarul antagonist sau tesuturile invecinatate. Aceasta reprezinta o urgenta dentara si este nevoie sa ne adresam unei unitati de primiri urgente stomatologice.
- Parodontita apicala acuta – durerea in acest caz este puternica, fiind amplificata de atingerea, apasarea dintelui sau de masticatie. Durerea nu este calmata sau este foarte putin redusa redusa de analgezicele obisnuite. Poate aparea si o congestie si durere a mucoasei gingivale in dreptul dintelui respectiv. Avand aceste simptome, inseamna ca avem o urgenta dentara si este nevoie sa ne adresam unei unitati de urgente stomatologice.
- Pericoronarita dintilor inclusi – molarii de minte inclusi sau semi-inclusi, daca nu sunt tratati sau extrasi din timp, pot da ceea ce se cheama pericoronarita. Aceasta se manifesta printr-o inflamatie a gingiei, a regiunilor invecinate, insotite de durere si cateodata de dificultati in deschiderea gurii (trismus). Si aceasta afectiune intra in categoria urgentelor stomatologice.
- Alveolita postextractionala – daca in urma unei extractii dentare tesuturile nu evolueaza spre vindecare si refacere, ci spre inflamatie spunem ca avem de-a face cu o alveolita. Aceasta este insotita de durere puternica care iradiaza in tot hemicraniu si care nu se calmeaza la analgezicele obisnuite, si uneori poate fi insotita si de febra. Si aceasta afectiune intra in categoria urgentelor stomatologice.
- Celulita sau abces periosos – este o tumefactie a tesuturilor maxilofaciale, care deformeaza regiunea respectiva, insotita de piele rosie in tensiune. Starea generala este alterata, putand fi insotita de febra si frisoane. Aceasta reprezinta o urgenta stomatologica si este nevoie sa ne adresam unei unitati de primiri urgente dentare.
- Fractura de maxilar sau de mandibula – fracturile sunt intreruperi ale continuitatii osoase, care pot aparea ca urmare a unor accidente. Ele sunt insotite de durere, anestezie sau parestezie, deformari sau discontinuitate osoasa, mobilitate patologica, diminuarea sau absenta transmiteri miscarii. Un diagnostic de certitudine este precizat doar radiologic. Acest tip de urgenta stomatologica se poate rezolva doar intr-o sectie de chirurgie buco-maxilo-faciala.
- Luxatia articulatiei temporo-mandibulara – tratamentul acestei afectiuni consta in reducerea luxatiei (repunerea mandibulei in pozitie normala). Pentru diagnosticul de certitudine este necesara o radiografie prealabila. Acest tip de urgenta stomatologica se poate rezolva doar intr-o sectie de chirurgie buco-maxilo-faciala.
- Traumatismele dento-alveolare – in cazul unui accident pot aparea leziuni ale tesuturilor dentare: luxatii, avulsii, fracturi dentare, aceste traumatisme pot aparea atat la pacientii adulti, dar mai ales la copii. Aceasta reprezinta o urgenta dentara si este nevoie sa ne adresam unei unitati de primiri urgente stomatologice.
- Gingivostomatita ulcero-necrotica – se intanleste la adolescenti si tineri, si mai rar la adultii de varsta medie. Mucoasa gingivala este acoperita cu numeroase ulceratii, si deasemenea mucoasa obrajilor, a buzelor si mucoasa linguala este implicata. Pacientul acuza dureri acute la atingerea gingiei, si dureri iradiate in oasele maxilare. Durerea se accentueaza la consumul alimentelor fierbinti, condimentate si la masticatie. Pacientul prezinta halena fetida si stare generala alterata cu febra si lipsa poftei de mancare. Si aceasta afectiune intra in categoria urgentelor stomatologice.
Citeste si depre:
Ne puteti gasi si cu urmatoarele cuvinte cheie:
Pandemie cu Coronavirus, pandemie de Coronavirus, Covid-19, SARS-CoV-2, urgente stomatologice, urgentelor stomatologice, extractiei dentare, extractii dentare, urgenta stomatologica, urgente dentare, carie profunda, pulpita acuta, unitati de urgente stomatologice, molarii de minte inclusi, molarii de minte semi-inclusi, pericoronarita, afectiune, alveolita, chirurgie buco-maxilo-faciala, tesuturilor dentare, mucoasa gingivala, mucoasa obrajilor, mucoasa linguala, dureri acute, oasele maxilare, halena fetida, afectiune.
” Urgentele stomatologice, vor fi rezolvate fara nici un fel de durere, sub anestezie si cu cea mai mare atentie, in clinica noastra dupa o programare telefonica. “
Sfatul medicului: Pentru prevenirea acestor situatii neplacute si dureroase (urgentele dentare) prezentati-va pentru un control stomatologic o data la sase luni!
Măsuri de prevenire și de monitorizare a riscurilor privind COVID-19 (Coronavirus)
↑ “Clic” pentru a descarca! ↑