Proteza scheletata
In cazul in care avem putini dinti restanti pe arcada sau in cazul in care ultimi dinti lipsesc nu mai putem realiza lucrari protetice de tipul puntilor dentare astfel avem ca soluti terapeutice implantele dentare sau proteza.
In cazul pacientilor care nu pot sau nu doresc un tratament prin implant dentar singura solutie ramane proteza dentara.
In categoria protezelor dentare solutia cea mai buna o constituie proteza scheletata deoarece ofera cea mai buna stabilitate, mentinere in vorbire si masticatie, estetica, rezistenta, adaptabilitate si cea mai buna tranzmitere a fortelor aparatului dento maxilar.
Proteza scheletata este formata dintro parte fixa cimentata pe dinti restanti, si o parte mobila detasabila. Partea mobila prezinta un conector care uneste dinti din regiunile laterale. Elementele de conexiune care asigura si rezistenta lucrarii sunt de mici dimensiuni si plasate in zone putin vizibile in spatele dintilor la mandibula si pe cerul gurii la maxilar. Din aceleasi motive adaptarea pacientului la aceste lucrari este foarte rapida si vorbirea nu este ingreunata, spre deosebire de protezele acrilice care ocupa un spatiu intins (cateodata tot cerul gurii) si au o grosime de 2 -3 milimetri. Protezele scheletate ocupa o potiune restransa permitand pacientilor sa simta gustul alimentelor si sa le perceapa ca si cum ar fi “ale lor”
Un alt element important il constituie capsele piese protetice de mici dimensiuni care ataseaza scheletul de lucrarea fixa printrun sistem asemanator capselor pentru produsele de imbracaminte.
Estetica unui asemenea tip de lucrare protetica este asemanatoare cu cea a lucrarilor fixe datorita faptului ca elementele de fixare sunt “ascunse” in interiorul protezei, nefiind vizibile in zambet sau vorbire.
Proteza scheletata este realizata din aliaje dentare foarte rezistente care ii permit sa fie turnata cu o grosime foarte mica (0.5 – 1 milimetru) si latime redusa, rezultand astfel un schelet de dimensiuni mici.
Asemenea lucrari nu vor fi “date jos” de pacient pe timpil nopti sau la masticatie, ci vor fi indepartate o data pe zi pentru igienizare si apoi vor fi “capsate” la loc.
Intrebarea pe care o pun majoritatea pacientilor este daca se vor obisnui cu acest tip de lucrare.
Raspunsul este “ DA ” . Toti pacientii, dupa ce au inceput sa poarte proteza, au spus acelasi lucru: “ dupa una, doua zile nu mai percep proteza ca pe un corp strain ” .
Citeste si depre:
Ne puteti gasi si cu urmatoarele cuvinte cheie:
Lucrari protetice, puntilor dentare, implantele dentare, implant dentar, proteza, proteza dentara, proteza scheletata, protezele scheletate, piese protetice, lucrare protetica, protezei.