Masuri pentru limitarea infectiei cu Corona virus in cabinetele stomatologice

  • Dentist-who   •   Mai 15, 2020

Masuri ce trebuiesc luate pentru prevenirea si combaterea infectiei cu Corona virus in cabinetele stomatologice private si de stat

In momentul in care am hotarat sa mergem la cabinetul stomatologic, trebuie sa luam in calcul ca datorita masurilor de prevenire si stopare a pandemiei de Corona virus, vizita la medicul stomatolog s-a schimbat.  In urma masurilor si prevederilor adoptate de organele abilitate pe durata pandemiei nu mai putem merge la stomatolog  fara o programare telefonica facuta in prealabil.

Astfel vizita la stomatolog va incepe printr-un apel telefonic. Cu aceata ocazie pacientul va fi supus unui chestionar epidemiologic,  aceasta etapa facand  parte din triajul epidemiologic obligatoriu realizat in toate unitatile sanitare de stat si private.

Acest triaj epidemiologic  consta intr-o  serie de intrebari la care pacientul  trebuie sa raspunda, si care se refera la starea de sanatate a pacientului, persoanele cu care a luat contact dar si daca a revenit din tari sau teritorii in carantina sau cu cod rosu pe harta epidemiologica a lumi.

La finalul acestor intrbari ni se va comunica ziua si ora programarii. Este de preferat sa respectam cu strictete aceasta ora deoarece nu este permisa stationarea pacientilor in sala de asteptare mai mult de 15 minute.

Daca am ajuns cu mai mult de 15 minute mai devreme decat ora programari, veti  fi rugat  sa asteptati  in afara cabinetului ora de programare.

Aceste masuri sunt luate pentru a evita aglomerarea in sala de asteptare, conform legislatiei numarul de persoane nu trebuie sa depaseasca  1 – 2 persoane,  distantarea dintre acestea fiind  de 1.5 – 2 metri si cu o durata de stationare de  maxim 15 minute.

Pacientii vor veni neinsotiti la cabinetul stomatologic, cu exceptia  minorilor si a persoanelor cu dizabilitati.

In momentul sosiri la cabinet este recomandat sa aveti masca de protectie si sa evitati atingerea suprefetelor (usi, manere, pereti, geamuri) pentru a nu contamina acest mediu.

La intrarea in cabinet va exista un covor inbibat cu soluti dezinfectante pe care pacientul va sterge talpile incaltarilor.

Personalul medical va va deschide si va va ajuta sa va dezinfetati pe maini aplicand solutii sau geluri dezinfectante.

Pacientului i se va determina temperatura la intrarea in cabinet cu un termometru digital cu infrarosu sau cu un termoscaner, temperatura pacientului nu trebuie sa depaseasca 37,3oC.

Pacientul va fi poftit pe scaunul cabinetul stomatologic , moment in care medicul si asistenta vor fi echipati cu echipament de protectie constand in halat de unica folosinta sau combinezon, manusi , viziera, ochelari de protectie, masca si capelina.

Doar in acest moment  pacientul isi va indeparta masca pentru inceperea tratamentului.

Inainte de inceperea interventiei  stomatologice precum si la sfarsitul acesteia, pacientul trebuie sa clateasca gura cu solutie cu antiseptica, pentru diminuarea incarcaturi bacteriene de la nivelul guri, de recomandat până la 2 minute.

Dupa efectuarea manoperelor stomatologice pacientul isi va pune din nou masca de protectie la gura.

“Se recomanda ca plata sevicilor stomatologice sa se realizeze cu cardul.”

Dupa finalizarea interventiei stomatologice cabinetul stomatologic se va curata dezinfecta si ventila . In acest scop se vor aplica substante dezinfectante atat pe suprafetele unitului si pieselor mobilierului cat si prin pulverizarea substantelor  biocide in aer.

De asemenea se vor folosi masuri suplimentare de dezinfectare a incaperii si anume  lampi cu ultraviolete, nebulizatoare si sisteme de purificare a aerului.

La finalul acestor interventi de dezinfectare,  personalul medical isi va schimba echipamentul de protectie.

Intervalul dinter pacienti va fi de cel putin o oara ,timp in care aceste metode de dezinfectie si sterilizare vor putea actiona asupra germenilor patogeni.

“In clinica noastra dezinfectia se face cu dezinfetanti si solutii biocide de ultima generatie. Suplimentar se folosesc;   lampi cu ultraviolete, nebulizatoare cu biocide si sisteme de filtrare a aerului (cu filtru de 0,3 microni, filtru cu carbune activ, filtru UV si ionizare a aerului).”

Citeste si despre:

Ne puteti gasi si cu urmatoarele cuvinte cheie:

Prevenirea si combaterea, Corona virus, cabinetul stomatologic, pandemie, medicul stomatolog, stomatolog, chestionar epidemiologic, unitatile sanitare de stat si private, triaj epidemiologic, starea de sanatate, carantina, harta epidemiologica, masca de protectie, contamina, solutii dezinfectante, dezinfectati pe maini, solutii sau geluri dezinfectante, determina temperatura, termometru digital, termoscaner, echipament de protectie, combinezon, masca de protectie, solutie antiseptica, substante biocide, lampi cu ultraviolete, nebulizatoare, purificare a aerului, carbune activ, ionizare a aerului.