Detartraj 


 

Prima etapa in tratamentul bolilor parodontale este indepartarea placii bacteriene si a tartrului.

Daca placa bacteriana poate fi indepartata relativ usor, printr-un periaj riguros, tartrul poate fi indepartat doar in cabinetul stomatologic printr-o operatie denumita detartraj.

Mecanismul de formare al tartrului este urmatorul: in decursul timpului  placa bacteriana se maturizeaza si absoarbe ioni de calciu si fosfat si se transforma in tartru.

Tartrul sau popular “piatra” se prezinta ca o depunere, avand o culoare care variaza de la alb galbui la brun inchis, pe care o intalnim pe suprafetele dentare, a lucrarilor protetice sau aparatelor ortodontice.

Depunerile de tartru si petele dentare sunt favorizate de un ph acid, de fumat, de anumite alimente sau bauturi, de inghesuirile dentare, de lipsa folosirii mijloacelor adjuvante de curatire (ata dentara, apa de gura, spray dentar), lipsa masticatiei sau evitarea ei in zona respectiva, plasarea zonelor de curatare in zone greu accesibile.


Detartrajul se poate realiza:

  • manual = realizat cu instrumente de mana metalice, cu care indepartam tartrul in locurile greu accesibile sau pentru detartrajul a unul – doi dinti.
  • cu ultrasunete si flux de apa = aparatele cu ultrasunete folosite pentru detartraj sunt mijloace moderne si eficiente, care au o actiune netraumatizanta asupra structurilor dentare si ele sunt bine suportate de pacienti, atat de copii cat si de adulti, deoarece aceasta este o metoda nedureroasa de tratament. La pacientii care au retractii gingivale marcate cu expunerea radacinilor dentare sau cu hiperestezii dentare, acest tratament va genera o anumita sensibilitate fiind necesara anestezia de contact sau locala.

 

Aparatul de detartraj cu ultrasunete este format dintr-un generator care transforma energia electrica in energie mecanica sub forma de vibratii. Frecventa acestoer aparate se situeaza intre 20000 si 42000 de cicli pe secunda, avand o miscare elipsoidala de 28 – 30 microni.

Jetul de apa, care curge constant in apropierea varfului instrumentului are rolul de a indeparta tartrul dislocat.


 

Pentru indepartarea celor mai fine particule de tartru acesta se completeaza cu un periaj profesional, realizat cu perii sau cupe de cauciuc si paste profilactice profesionale.

Detartajul poate fi insotit si de AIRFLOW, o metoda moderna de igienizare dentara, care consta in proiectarea pe dinti a unui jet de aer, apa si particule foarte fine de bicarbonat de sodiu.

Beneficiile AIRFLOW-ului sunt:

  • indepartarea petelor dentare de nicotina, de cafea, de fructe
  • masaj gingival ce favorizeaza stimularea circulatiei sanguine la nivel local
  • usor efect de albire
  • diminuarea aciditatii salivare
  • rol antibacterian
  • efect de improspatare al cavitatii bucale

 

Recomandarea medicului stomatolog este de a realiza un detartraj dentar o data la 6 luni ,pentru fumatori si purtatorii de implante,

sau o data la 12 luni pentru ceilalti pacienti.

In caz contrar placa bacteriana persistenta si tartrul conduc in timp la inflamatia gingiei numita in termeni medicali “Gingivita” urmata de un cortegiu de efecte secundare:

  • retractii gingivale
  • inflamatia parodontiului de sustinere
  • liza osoasa

care genereaza in timp boala parodontala si implicit aparitia pungilor parodontale.

 

Beneficiaza acum de oferta nostra:   Detartraj + Periaj profesional + Airflow = 250 lei

Suna acum pentru o programare la : +40745080794